Kjønnsykdommer

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om kjønnssykdommer. Da skal jeg legge vekt på Herpes, HIV/AIDS, Klamydia, kjønnsvorter og Soppinfeksjon. Jeg skal også skrive litt om statistikken til Norge, og hvordan man kan unngå og få kjønnsykdommer.

Det er to forkjellige typer sykdommer. Det er virussykdommer, som varer hele livet. Også er det bakteriellesykdommer som er enkelt og behandle. Av alle kjønnsykdommer så er klamydia enklest og behandle, etter antibiotika så er det over på 3-5 dager. Man kan få kjønnssykdommer hvis man har ubeskyttes sex eller bytter partner ofte. Heldigvis så er det gratis og sjekke hos lege, og man tar test ved å ta urinprøve. Før så var det helt forferdlig for å gutter og sjekke, fordi de tok en q-tip opp i urinrøre til gutter. Men som sagt så kan man bare ta en urinprøve for å sjekke nå.

Herpes er en veldig vanlig kjønnsykdom, men det finnes to faser. Det er herpes 1 og herpes 2. Herpes 1 er når man får munnsår, men Herpes 2 er når man får får sår og vorter i underlivet. Både jenter og gutter kan få herpes 1 eller 2. 80% av alle i Norge blir smittet av enten herpes 1 eller 2 iløpet av livet. Men herpes er ikke farlig, det er bare veldig ukomfertabelt. Det er også veldig smittsomt, dette smittes igjennom spytt, hud og slimhinner.  Det er ingen kur for herpes, men man kan ta tabletter etter første utbrudd.  For å kunne gjøre såret litt mindre ubehagelig.

Klamydia er faktisk en av de mest normale kjønnsykdommene i Norge. Det er mest vanlig med unge opp til 25 år. Men klamydia kan man kurere, hvis man finner ut av det fort. Hvis man ikke sjekker det fort, og starter på antibiotika, kan man få større sjanse for å bli steril.  Det som er dumt med Klamydia er at man ikke får noen symptomer, så man kan ikke vite om man har det eller ikke. Får å sjekke om man har klamydia, så drar man til helsestasjon eller gynekolog.  Men som sagt hvis man finner ut at man har det, kan man bli kvitt det på 3-5 dager med antiobiotika.

123

HIV/AIDS er ikke det samme som alle de andre kjønnsykdommene. Denne kjønnsykdommen er mer alvorlig. For det første så er HIV viruset og AIDS sykdommen.  AIDS bryter ned immunforsvaret, og dette er grunnen til at folk ofte dør av AIDS. For immunforsvarte blir så dårlig, at blir så fort syk. Det har ikke blitt lagd en kur for HIV/AIDS ennå. Men det er medisiner som kan  hjelpe deg med å leve tiår mer. Denne kjønnssykdommen smittes igjennom samleie, igjennom vaginalsex, analsex og oralsex. Før når HIV/AIDS var nytt, så trodde man at bare analsex smittet. Fordi det var mest homofile som fikk denne kjønnssykdommen.  HIV/AIDS kan også smittes igjennom blodoverføring og åpent sår. Derfor får ofte narkomaner HIV/AIDS, fordi de deler og bruker den samme nålen flere ganger.

292i

Soppinfeksjon er noe ofte jenter blir plaget av. Alle har sopp i underlivet, det er naturlig soppflorer. Men hvis den kommer ute av balanse, så kan man få soppinfeksjon. Symptomer på soppinfeksjon er kløe og misfarget utflod. Soppinfeksjon er enkelt og behandle, og kan bli behandlet fort med antibiotika.

Urinveisinfeksjon er også noe mennekser blir plaget av, det er veldig ofte å få dette på vinteren. Urinveisinfeksjon er mye lettere for jenter og få enn gutter. Jenter får det lettere pågrunna måten man har sex. Når man har sex, så er det lett for jenten og få urenheter i urinrøre. Dette fører da til urinveis infeksjon. Urinveisinfeksjon kan behandler selv med å drikke mye og ofte. Men hvis ikke dette hjelper, så må man dra til lege for å få antibiotika.

Hvordan kan man hindre å få kjønnnsykdommer?

For å unngå kjønnsykdommer så er den beste måten å ikke ha samleie. Men man må huske at enkelte kjønnsykdommer smittes også igjennom spytt, åpen sår og blodoverføring. Hvis man skal ha samleie så burde man hvertfall huske å bruke prevensjonsmidler, og være sikker på partneren sin.

Kilder: 

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/seksualitet-og-helse/statistikk—hiv-og-aids/

Trigger 10, kapitell 7.2

Skrevet av Desiree

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s