Prevensjonsmidler

I dette blogg innlegget skal jeg skrive om forskjellige prevensjonsmidler, hvordan de funker og ulemper/fordeler. Jeg skal også skrive om statistikken i Norge 2005.

Hva er p-piller?

I 2015, så ble p-piller brukt 250 000 ganger. Så p-piller er et veldig populært prevensjonsmiddel. Det er ingen aldergrense på p-piller, og man kan få det uten og måtte ta en gynekologisk test. P-piller inneholder østrogen og gestagen. Disse hormonene hindrer egget til å løsne fra eggstokkene. Disse hormonone gjør også at slimet i livmorsåpningen blir seigt, slik at sædceller sliter med og komme igjennom. P-piller en en av de beste prevensjonsmidlene, som hindrer gravititet. Men denne prevensjonsmidlet beskytter ikke mot kjønnssykdommer, som er noe man må tenke på. Så hvis man ikke har en partner, så burde man passe på, og bruke kondom også. P-piller kan man få fra helsesøster, jordmor eller lege. Noen bivirkninger som p-piller har er hodepinne, økt utflod, vektøkning og hudforandringer. Det som også er med p-piller, er at hvis man har høyt-blodtrykk eller hjerte-og karsykdom i familien, så burde man snakke med legen om man kan bruke p-piller.

Hva er en kondom?

Kondomer er et prevensjonsmidler, gutten kan bruke. Kondomer er en tynn gummi som rullles over penisen når den er stiv. Denne gummien skal hindre at sædceller kommer inn i skjedet til jenten. Det som kan skje med kondomer, er at den kan sprekke. Dette kan skje om den ikke er satt på riktig eller hvis man ikke har rullet på tuppen av kondomen, sånn at den ikke har luft inni seg. Kondomer er også den eneste prevensjonsmidlet som både hindrer graviditet og kjønnsykdom. Det finnes også kondomer som jenter kan bruke, som heter femidom. En femidom er en liten plastpose som har en ring på hver ende. Den ene enden som går opp i skjedet er lukket, og den andre siden har en åpning. Den funker på samme måte som en kondom har. Så om den er brukt riktig, så skal den beskytte mot graviditet og kjønnsykdommer.

Hva er nødprevensjon?

Nødprevensjon er en pille man kan ta inntil 72 timer etter samleie. Denne prevensjonen tar man hvis de andre prevensjonsmidlene, som f.eks kondomer svikter. Denne pillen inneholder det samme som en vanlig p-pille inneholder. Bare at nød prevensjoner inneholder en mye større dose, slik at den skal funke fortere. Denne pillen får eggløsningen til å bli utsettet, slik at et egg ikke kan feste seg. Men man burde huske at man helst ikke skal ta mer enn tre angrepiller i året. Hvis man tar mer enn anbefalt, så kan det lage skader.

Hva er hormonspiral?

En hormonspiral en et prevensjonsmiddel laget av plast. Denne prevensjonsmidlet blir satt inn i skjedet av en lege, og kan være der opptil 5 år. Det er to forskjellige typer spiraler, den ene skiller ut kobber og den andre skiller ut hormonet gestagen. Alle kan bruke spiral, men om man skal ta den når man er yngre. Så kan det hende at livmoren ikke er stor nok. Derfor er det anbefalt og prøve andre prevensjonsmidler før man tar spiral. Spiral er et godt alternativ for de som har høyt-blodtrykk eller hjerte-og karsykdommer i familien. Spiraler gir god beskyttelse mot graviditet, men beskytter ikke mot kjønnssykdommer.  

Hva er P-stav? 

P-staver har blitt veldig populære iløpet av de siste årene. P-stav er en stav som inneholder hormonet gestagen. Dette hormonet får slimet i livmors halsen tykt, slik at sædceller ikke klarer og komme igjennom. P-staven er ikke noe stor, den er omtrent på samme størrelse som en fyrstikk. Denne staven blir satt inn på innsiden av overarmen på jenta. Samme som på spiraler, så kan denne prevensjonsmidlet være inni deg i lenger tid. P-stav kan være inne opptil 3-5 år. P-staver blir satt inn hos en lege eller på helsestasjoner. Man får bedøvelse både når man tar den inn eller ut. Noen ulemper med p-stav er at man kan ha blødninger i lenger tid, og den beskytter også ikke mot kjønnssykdommer. Fordeler er jo så klart at den beskytter mot graviditet, og kan vare opptil 5 år.

Statistikken i Norge 2005

Prevensjonsmidler P-piller Prevensjonsplaster Vaginalring Mini-pille Kopperspiral Hormonspiral
20-24 år 65.9% 3.2% 3.8% 2.4% 1.1% 1.1%
25-29 år 49.5% 2.8% 3.7% 4.0% 2.8% 6.1%
30-34 år 27.1% 2.9% 1.1% 5.1% 10.3% 18.3%
35-39 år 14.6% 1.5% 0.9% 2.7% 11.9% 24.2%
40-44 år 7.0% 0.7% 1.9% 2.2% 14.4% 22.2%

hj

Kilder:

http://tidsskriftet.no/2007/11/originalartikkel/prevensjonsbruken-i-norge-i-2005

Trigger 10, kapittel 7,2

Skrevet av Desiree

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s