Prevensjonsmidler – Martine

I dette blogginnlegget skal jeg skrive litt om fordeler og ulemper med forskjellige prevensjonsmidler, funksjon og bruk, og jeg skal også ha med litt statistikk og diagrammer. Jeg tenkte jeg kunne starte med fordeler og ulemper med forskjellige prevensjonsmidler. Fordeler er + og ulemper er .

Kondom: 

Det består av en tynn hylse av gummi som rulles på penis når den er stiv, og gummien hindrer sæden i å komme ut i skjeden. Det som er viktig når man bruker kondom er at det må brukes under hele samleiet, og at forhuden trekkes tilbake før det rulles på. Foran på de fleste kondomer er det en liten tupp som er beregnet på sæden, det er viktig å klemme kondomet sammen i tuppen før man ruller det på, slik at det ikke blir en luftblære. Skjer dette øker man risikoen for at kondomet sprekker. Det beskytter mot sykdommer og om man bruker kondomet riktig, gir det en god beskyttelse mot graviditet.

+ Hvis man bruker kondomet riktig, gir det en god beskyttelse mot graviditet.

Hvis man ikke bruker det riktig, kan det øke risikoen for å sprekke.

P-piller:

P-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. De hindrer egget i å løsne fra eggstokken, da blir det ikke noe egg som kan befruktes. Samtidig blir slimet i livmoråpningen seigt, slik at det er vanskelig for sædcellene å trenge gjennom. Pillene påvirker også innsiden av livmoren slik at det er vanskelig for egg å feste seg der. P-piller er blant de sikreste prevensjonsmidlene man kan bruke. De fleste kan bruke disse pillene, men hvis man har høyt blodtrykk eller familiemedlemmer med hjerte-karsykdommer bør man diskutere nærmere med lege om man bør ta disse pillene.

+ Det er en sikker prevensjon.

P-piller har en del ubehagelige og alvorlige bivirkninger.

Ikke alle kan bruke p-piller.

Minipiller, p-stav og p-sprøyte: 

Minipiller, p-stav og p-sprøyte inneholder bare hormonet gestagen og det sørger for å gjøre slimet i livmorhalsen tykt, slik at sædcellene ikke klarer å trenge gjennom. Til en viss grad hemmer hormonet også eggløsningen og gjør at egg vanskelig fester seg til livmorveggen. Minipiller må tas hver dag til samme tid for å ha god effekt. P-staven er omtrent på størrelse med en fyrstikk og settes inn på innsiden av overarmen for en periode på tre-fem år. Man får bedøvelse når staven settes inn og når den tas ut. P-sprøyte må tas hver tredje måned hos en lege eller på helsestasjon.

+ (Minipiller) Kan brukes av de aller fleste, siden det ikke er økt risiko for hjerte-karsykdommer.

(Minipiller) Må tas nøyaktig for å kunne være sikker, og hindrer ikke eggløsning.

(Minipiller) Du kan få endret blødningsmønster og noen får uregelmessige blødninger.

+ (P-stav) Er det prevensjonsmiddelet med best beskyttelse

+(P-stav) Kan vare inntil 3 år.

+(P-stav) Har ingen farlige bivirkninger.

(P-stav) Blødninger.

+ (P-sprøyte) Det er en svært sikker prevensjon og mange mister blødningene sine helt.

(P-sprøyte) Man må få satt inn sprøyten hos helsepersonell hver 12 uke.

(P-sprøyte) Du kan få bivirkninger, og kan ikke ta ut hormonene hvis man får bivirkninger og må vente til virkningen er over.

(P-sprøyte) Noen får uregelmessige blødninger og noen går opp i vekt.

Spiral: 

Spiraler er laget av plast og settes inn i livmoren av en lege. Det finnes to typer spiral, en som skiller ut kobber og en som skiller ut hormonet gestagen. I prinsippet kan nesten alle kvinner bruke spiral, men livmoren hos unge kvinner kan være for liten. Derfor forsøker de fleste unge kvinner andre prevensjonsmetoder før de velger spiral. Spiral må settes inn av en lege, og det kan være ubehagelig. Men når den først er satt inn, kan den fungere opptil fem år.

Den gir meget god beskyttelse mot uønsket graviditet.

+ Spiralen som skiller ut hormoner, kan redusere menstruasjonsblødninger og smerter.

Kobberspiral gir ofte økte blødninger under menstruasjon.

Statistikk over mest brukte prevensjonsmidler i Norge:

Under kan du se et diagram, som jeg har laget i Excel. Det forteller hvilket prevensjonsmiddel som er mest brukt i forskjellige aldersgrupper. Fra 20-24 år er Hormonell prevensjon, som p-piller og lignende mest brukt. Det samme gjelder med aldersgruppene 25-29 år og 30-34 år. Fra 35-39 år er spiral, inkludert hormonspiral mest brukt. Det samme gjelder den siste aldersgruppen i denne testen 40-44 år.

natfag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s