Prevensjonsmidler | Charlotte

Prevensjonsmidler er midler man bruker for å hindre graviditet og kjønnssykdommer uner samleie. Det finnes flere forskjellige midler og blir brukt på forskjellige måter. Noen av prevensjonsmidlene vil hindre graviditet i flere dager til flere år mens andre er engangsbrukbare. Noen av prevensjonsmidlene vil gi bivirkninger mens noen andre ikke, noen av de midlene som vil gi bivirkninger er det noen folk som ikke vil få bivirkninger.

Kondom er et prevensjonsmiddel som består av en tynn hylse av gummi. Gummien hindrer sæden i å komme ut i skjeden og det er viktig å bruke den under hele samleiet. Kondomen er det eneste som beskytter mot kjønnsykdommer. Kondom bruket ved at kondomen rulles på penisen når den er stiv. Ulempen med kondom er at den er engangsbruk bare og man må bruke en ny hver gang. som man setter den på feil kan kondomen sprekke og vil ikke da beskytte mot graviditet. Fordelen med kondom er at den er lett tilgjenlig (kan fås tak i apotek, diverse matvare butikker, helsestasjoner og flere butikker). Alle kan få tak i det og trenger ikke å ha ærklæring. Den beste fordelen med kondom er at det er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot kjønnsykdommer. Femidom er den kondom som blir brukt av jenter.

P-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene, østrogen og gestagen. Med det hindrer de egget i å løsne fra eggstokken. Som betyr at det ikke vil bli noen egg som vil bli befruktet. Fordelen med p-piller er at den er blant de sikreste prevensjonemidlene man kan bruke, og de fleste unge jenter kan bruke det også. DEt er heller ikke nødvendig med underlivsundersøkelse. Ulempen er at om man har høyt blodtrykk eller har familiemedlemmer som har hjerte-karsykdom, bør man diskutere nøyere med en lege om man bør ta p-piller. P-piller beskytter heller ikke mot kjønnsykdommer og den er ikke like lett tilgjenlig som kondom men kan fås av helsesøster og jordmor. P-piller kan også gi noen bivirkninger.

P-ring er en ring som settes inn i skjeden, som gjør at den skiller ut de samme hormonene som finnes i p-piller. Ringen vil da sitte inni skjeden i tre uker, etter har man en uke med blødning før en ny ring settes inn. Fordelen er at kroppen vil da få mya lavere doser av hormoner enn det p-pillen gjør. som betyr at p-ringen vil gi færre bivirkninger. Ulempen med p-ringen er at man få kontakte en lege om å få en resept.

Minipiller, p-stav og p-sprøyte inneholder bare hormonet gestagen, som sørger for at slimet i livmorhalsen blir tykt slik at sædcellene ikke klarer å trenge gjennom. Til en viss grad vil hormonet hemme også eggløsningen og gjør at det vil vanskelig for egg å feste seg til livmorveggen. Fordelen med p-stav er at den kan holde i en periode fra 3-5 år men p-staven er omtrent på størrelse som en fyrstikk som blir settes på innsiden av underarmen. P-sprøyten derimot må man tas hver tredje måned, ulempen er at man må ta den hos en lege eller på helsestasjon. Ulempen med p-stav er at man må dra til en lege for å få den satt inn.

Dårlige prevensjonsmetoder er å bruke sikre perioder som prevensjonsmetode, som går ut på å avstå fra samleie når en kvinne er midt i eggløsning mellom to menstruasjoner. Denne metoden er ikke trygg fordi det ikke finnes noen helt sikre perioder. Det er heller ikke lurt å satse på avbrutt samleie som prevensjonsmetode, for det kan komme sæd ut av penis før utløsningen. med denne metoden blir det også vanskelig å slappe av og nyte samleie.

Nødprevensjon er en pille som inneholder det samme som p-piller bare i mye større doser. Nødprevensjon kan man brukes når prevensjonen svikter eller når man har hatt samleie uten å ha brukt prevensjon. Pillen må tas innen 72 timer etter samleie men den er ikke helt sikker. Nødprevensjon er en påkjenning for kroppen og bør ikke tas hvis man kan unngå det. Men det positive med det er at man kan på kjøpt det på apotek uten resept.

Her er en tabell over hvor mange som bruker de forskjellige prevensjonsmidlene mellom 20-44 år i Norge (2005), det var ca. 1500 kvinner som deltok på undersøkelsen.


Hvis men ser på p-pillen, så kan man se at det er det som blir brukt mest, spesielt av de som er mellom 20-24. Jeg tenker at det er flest av de som er mellom 20-24 fordi de aller fleste unge synes kanskje at det er lettere og mindre flauere å få tak i og bruke p-pille enn andre prevensjons midler. En annen grunn til det kan være også at p-piller hindrer egget til å løsne fra eggstokken, som gjør at det også vil hindre menstruasjon. Hvis man ser på tabellen der det står ingen, kan man se at de som ikke bruker noen prevensjonsmidler under samleie er de som er mellom 40-44 år. Det kan være fordi på den aldren har man kanskje mindre samleie, eller at noen ikke har menstruasjon lenger eller har lengre “sikre perioder”

Charlotte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s