Forsøksrapport (Martine)

Tittel: Forsøk med alkoholer

Dato: 19.01.17

Formål: Vi hadde dette forsøket fordi vi skulle skrive en forsøksrapport, og for at vi skulle lære noe om dette og se hva som skjer når man tenner på alkohol.

Utstyr: For å kunne gjøre dette forsøket måtte vi bruke litt utstyr, blant annet for sikkerhetmessige årsaker men også noe vi måtte ha for å få til forsøket.

 1. 5 skåler -> til å ha alkoholen oppi.
 2. Labfrakk -> for å beskytte oss mot alkoholen og flammen, men også for å ikke ødelegge klærne våre.
 3. Vernebriller -> for å beskytte øynene mot flammene.
 4. Fyrstikk -> til å tenne på alkoholen så det ble flammer.
 5. Telfon -> til å ta bilder & videoer for å dokumentere forsøket.

Framgangsmåte:

 1. Først så tok vi på oss labfrakken og vernebrillene.
 2. Så fikk vi utdelt 5 skåler med alkohol (Pentanol, Butanol, Propanol, Etanol og Mentanol) og fyrstikker for å tenne på.
 3. Vi måtte tenne på mentanol (CH30H) først, fordi den fordamper og hadde vi ventet med å tenne på den hadde det ikke vært noe alkohol igjen i skålen. Før forsøket synes vi at mentanol var lys kremhvit/blank og at den luktet litt svak sprittusj. Mentanol hadde en liten nesten usynelig flamme, som ikke varte så lenge. Etter vi tente på synes vi den luktet som limpistol.
 4. Vi måtte vente til flammen var brent ferdig før vi kunne tenne på en ny. Den neste alkoholen vi tente på var etanol (C2H5OH). Før forsøket synes vi den var rosa og at den luktet spylevæske. Når vi tente på den kom det en synlig og stor flamme som brente lenge. Etter forsøket synes vi ikke at den luktet noe.
 5. Så tente vi på Propanol (C3H7OH). Vi synes fargen var brun og at den luktet sprittusj. Når vi tente på så kom det en veldig synlig og høy flamme som brente lenge. Etter forsøket synes vi den luktet som brent plastikk.
 6. Neste vi skulle tenne på var Butanol (C4H9OH). Den var lys gul og luktet neglelakkfjerner. Når vi tente på så det ut som det var to høye flammer som ikke brente like lenge som propanol. Etter forsøket synes vi ikke at den luktet noe spesielt.
 7. Til slutt var det bare en alkohol igjen som vi ikke hadde tent på nemlig , Pentanol (C5H11OH). Den var blank og luktet som råtten frukt, nærmere som brun banan. Denne brente litt når vi tente på, men vi kunne ikke se den.

Resultat: 4 av 5 alkoholer fikk flamme. Noen fordampet og noen fikk en rar lukt, mens noen fordampet ikke og luktet ingenting.

Feil?: Vi gjorde ikke noen feil med forsøket. Det som er feil er kanskje luktene, for det er det vi tenker at den luktet og ikke en fasit.

Konklusjon/teori: Min konklusjon er at vi fikk tent på alle alkoholene, noen brente mer enn andre og de hadde forskjellige lukter og farger. Vi fikk sett hva som skjedde med alkoholen når den ble tent på og jeg lærte mye nytt etter å ha gjort forsøket.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s