Den blinde flekken

Den blinde flekken

Den blinde flekken er ett lite område i øyes netthinne, hvor synsnerven forlater øyet. Det betyr at vi ikke kan se med det området. Synsnerven er den som gir informasjon til hjernen om hva som skjer, i dette lille området er det ingen sanseceller og et blindt felt oppstår. Hjernen fyller ut det blinde feltet med informasjon, til dels fra det andre øyet, slik at vi normalt sett ikke er oppmerksomme på den blinde flekken.

th0X4B90I8

 

Den blinde flekken ligger 13-18° utenfor det fikserte punkt. Det tilsvarer et sted der synsnervetrådene samles og forlater øyet. Dette stedet er blindt fordi det mangler netthinnevev med fotoreseptorer og nerveceller.

Netthinnen er en tynn hinne som kler innsiden av øyet. Den inneholder to lysfølsomme celler, staver (som sørger for fargesyn og skarpt syn), og staver (som sørger for svart-hvitt syn og syn i mørket). Den delen av netthinnen hvor synsnerven føres ut av øyet, kalles den blinde flekk. Hjernen din vil automatisk fylle inn den blinde flekken med ett enkelt bildet av det du ser. Dette er årsaken hvorfor du ikke merker noe til den blinde flekken fra dag til dag når du ser deg rundt.

Ett eksperiment:

Hvis du vil se hvordan den blinde flekk fungerer kan du prøve dette eksperimentet.

blind_spot2_2_352x104

 

  1.  Lukk det venstre øyet og se på krysset
  1. Beveg litt på ”bildet” eller beveg arket langsomt mot øyet ditt.
  1. Nå vil du se at prikken vil forsvinne

Hva skjer?

Din optiske nerve sender beskjeder fra øyet til hjernen. Denne bunten med nervefiber passerer gjennom en plass bak i øyet ditt, retina. I denne plassen har retina ingen sansnerver. Når du holder papiret slik at lyset fra prikken faller ned på denne plassen, kan du ikke se prikken.

Martine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s