Tsunami

I denne teksten skal jeg snakke om tsunamier. Jeg skal snakke litt om hvordan de oppstår, fakta og tsunamien i det Indiske hav

Ordet tsunami er et japansk ord for bølge eller havn. Noen bruker også ordet flodbølge istedenfor tsunami.

Tsunamier er store havbølger som er fremkalt av jordskjelv eller skred under vann. Tsunamier er veldig store og har ødelagt flere steder igjennom årene. Tsunamier kan oppstå etter jordskjelv eller vulkanutbrudd. De har veldig stor styrke og fart når de kommer tsunamien som var i det indiske hav hadde styrke på 9,3.

Det har vært mange tsunamier helt siden ca.1500-tallet. For eksempel har det vært tsunamier i Stillehavet, Indiske hav og Norge. Den som var verst var den i det Indiske hav. Den rammet Indonesia, Sri Lanka, India og Thailand i 2004.Tsunamien som var i det Indiske hav hadde styrke på 9,3.

Jordskjelvet som skjedde før tsunamien hadde styrke på 9,0. Det var den kraftigste jordskjelvet på jorden på mer enn 40 år. Nesten 230 000 døde og 84 av den var faktisk norske. Antall omkommende var noe av det høyeste antall døde av jordskjelv og tsunami. Det ble skader alle stedene rundt det Indiske hav. Dette var en stor tragedie, det er nå 11 år siden det skjedde.

Min mening

Imens jeg skrev denne teksten lærte hvor katastrofalt tsunamier er. Jeg har alltid visst de var skadelige, men ikke så mye. Jeg visste ikke at de kan drepe så mange personer. Tillegg lærte jeg om tsunamien som var i det Indiske hav. Jeg visste ikke om denne tsunamien før jeg lette etter informasjon til denne teksten.

Det var veldig spennende å lese om den tsunamien og tenke på hvordan den rammet så mange steder og folk. Det er helt utrolig hvordan et jordskjelv kan bli gjort om til noe mye verre. Det aller verste var at så mange døde, og så mange steder ble ødelagt. I iallfall Thailand, Indonesia, Sri Lanka og India som ble rammet verst.

Tillegg til alt dette lærte jeg hvordan tsunamier oppstår. Det synes jeg var veldig spennende. Selv om jeg på en måte visste det fra før, vet jeg det virkelig nå. Det er veldig utrolig hvordan et lite eller stort jordskjelv eller skred kan lage en tsunami.  Det viser virkelig hvordan naturlig ting kan ødelegge.

Det var hjelpsomt å finne fakta selv, selv om vi gjør det i de fleste fag. Men det var litt gøy å søke på internett og velge hvilke fakta å skrive om. For eksempel, man kunne ha valgt å skrive om en annen tsunami enn den i det Indiske hav. Jeg valgte den fordi jeg synes den var mest spennende. Siden den var en av de største tsunamien.

Det jeg likte mest med hele oppgaven var at man kunne velge hvilke katastrofe man ville ha. Fordi det er ikke alltid vi får velge hva slags tema og skrive om. I de fleste fag gir bar læreren oss et tema eller oppgave også må man skrive om det.  Jeg likte også at man kan jobbe alene, og høre på musikk. Fordi jeg jobber best når jeg er alen og hører på musikk. Da får ingen distrahere deg fra hva man skal gjøre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s